Friese kansen-20
Navigation

Ynbusiness versterkt de schakels in uw keten

*Dit artikel verscheen in de Friese Kansen lustrumkrant van december 2021. 

“Ynbusiness is de huisarts voor het Friese mkb. Als eerstelijns hulp kunnen we pleisters plakken en een diagnose stellen, en dan verwijzen we door.” Aldus Dennis Carton, directeur van Ynbusiness. “Met maximaal twee gesprekken bieden we een concrete oplossingsrichting. Op die manier hebben we al duizenden bedrijven verder geholpen. Voorbeelden te over staan ter inspiratie op onze site.”

‘Ynbusiness is het startpunt voor Friese ondernemers’, staat op de website te lezen. Zij kunnen er met al hun vragen over groeien, internationaliseren, innoveren, financiën of bedrijfsvoering terecht. Ynbusiness heeft specialisten in huis op het gebied van de industrie, food & retail, agri, recreatie & toerisme, financiering en internationaal ondernemen. Daarnaast heeft Ynbusiness de beschikking over vijf REO’s (Raadgevend Ervaren Ondernemer), die inspringen bij meer persoonlijk advies over ondernemerschap. Dennis: “Voor ál die ervaren specialisten en REO’s geldt: ze kennen stuk voor stuk het klappen van de zweep. Waar zij over adviseren, dat hebben zij ook meegemaakt.”

Organisatie en kosten

Op Friese Kansen 2013 is het idee geboren: bedrijfsleven, provincie, vier gemeenten en onderwijsinstellingen, verbonden in het Innovatiepact Fryslân, vonden een praktisch ingesteld adviesorgaan voor Friese ondernemers kansrijk. Uiteindelijk hebben FB Oranjewoud en de provincie de bal ingekopt; dat zijn de opdrachtgevers en financiers van Ynbusiness. Een adviesgesprek is kosteloos voor de ondernemers. Trajecten die er eventueel uit voortkomen, samen met adviseurs of andere bedrijven uit het netwerk van Ynbusiness, uiteraard niet. Ynbusiness zorgt voor een warme overdracht van de ondernemer.

Kenmerkend aan de manier van werken van Dennis en zijn collega’s is de bedrijfsmatige insteek. “We werken gewoon met een target; we willen per week veertig gesprekken met ondernemers voeren. Ik zit niet te wachten tot ze bellen, maar soms rij ik gewoon over een industrieterrein en bel vervolgens de bedrijven die ik nog niet ken. We zijn niet bang om hoger te richten dan we kunnen schieten. Die ondernemende werkwijze levert goede resultaten. In de vijf jaar dat we bezig zijn, hebben we voor heel veel ondernemers een verschil gemaakt.”

Dennis vertelt verder: “De sfeer is hier: aanpakken. Het kan beter, dus het moet beter. Met elkaar. Dat is onze overtuiging, onze drive. Zo komen we ook binnen bij de ondernemer. We zijn ambitieus. Wat helpt, is dat we de taal van de ondernemer spreken, we nemen geen blad voor de mond. Dat kunnen ze over het algemeen wel hebben, de waarheid.”

Kansen voor het onderwijs

Ynbusiness kent zo’n 2600 bedrijven en dat aantal groeit wekelijks. Daarnaast zijn er waardevolle contacten met aan bedrijven gerelateerde organisaties en netwerken, overheden en het onderwijs. Dennis is kritisch over het onderwijs; of beter: hij ziet er kansen. “Friese studenten komen in hun studies nauwelijks in contact met bedrijven. Dat is eeuwig zonde! Hoe het werkt in een bedrijf leer je niet uit boeken en met slechts een paar maanden stage. Bovendien zien we dat kennis van studenten onvoldoende door bedrijven wordt opgepikt. Daar valt nog heel veel aan te verbeteren! We hebben contacten met het onderwijs en adviseren ons een hoedje.”

“Kijk verder vooruit dan een paar maanden!”

“Doordat we zo veel weten van het mkb, zagen we de personeelstekorten al jaren geleden aankomen”, zegt Dennis. “Je zou zeggen dat bedrijven daarop voorsorteren. Maar nee hoor… het blijkt dat – uitzonderingen daargelaten – bedrijven niet verder vooruit kijken dan een paar maanden. Dus pakt Ynbusiness deze taak op: ten eerste bedrijven oproepen verder te kijken dan hun neus lang is en ten tweede dit soort signalen communiceren bij opleidingen en beleidsmakers bij overheden.”

De staat van het Friese mkb: kennisachterstand

Wat uniek is aan Ynbusiness, is dat alle kennis die ze opdoen, gedeeld wordt met hun opdrachtgevers. Dennis daarover: “We hebben doordat we duizenden goede gesprekken met ondernemers hebben gevoerd, een enorme schat aan informatie in huis. We zorgen ervoor dat we die toegankelijk maken voor beleidsmakers. Daarmee kunnen zij weer aan de slag om de Friese economie naar een hoger plan te brengen.

Het bedrijfsleven in het Noorden heeft last van een kennisachterstand. Kennis op het gebied van financiële sturing, hrm-problematiek, sales & marketing.

Neem bijvoorbeeld het gegeven dat ruim zestig procent van de Friese ondernemers geen goede financiële bedrijfssturing heeft. Dat is geen bewering, dat is een keihard feit. Dus een stok achter de deur om beleid op te voeren.”

Ontdek hier mee over Ynbusiness.