Friese kansen-20
Navigation

BeStart ondersteunt cleantech ondernemers met ambitie

*Dit artikel verscheen in de Friese Kansen lustrumkrant van december 2021.  

“Wist je dat een cleantech bedrijf zomaar tien tot vijftien jaar bezig kan zijn met opstarten? Dat vermindert de kans om de eindstreep te halen. Zonde! Want innovatieve technologieën in Noord-Nederland verdienen de mogelijkheid om op de markt te komen. Daarom hebben we in 2016 BeStart opgericht. En met succes!” Aan het woord is Joost Paques, bestuurslid van BeStart.

Als beginnende ondernemers met ambitie zich aanmelden bij BeStart, kunnen ze rekenen op aandacht, kennis en opengaande deuren. Kortom: alles wat een startup goed kan gebruiken. Joost legt uit: “Focus, dat is het toverwoord. Een starter zit vol ideeën, hij kan 1001 kanten op. Het acceleratorprogramma van BeStart helpt ze te focussen. Ze volgen inhoudelijke werksessies en krijgen 1-op-1 coaching. BeStart richt zich daarbij vaak op de vercommercialisering van de technologie, omdat juist dit aspect veelal achterblijft.”

Netwerk opent deuren

Jaarlijks nemen zes à tien startups deel aan de BeStart accelerator. Ze leren wat hun sterke en zwakke kanten zijn, wat hun potentie is, hoe opgeschaald zou kunnen worden, wat ze qua financiën nodig hebben enzovoort. Bijna zonder uitzondering maken ze grote stappen, versnellen ze. Een troef is het omvangrijke netwerk van BeStart, waarvan nuttig gebruik wordt gemaakt.

Successen: SusPhos, Acquaint, Foamplant

Joost is trots: “Al meerdere malen heeft het Financieele Dagblad gepubliceerd over een deelnemer aan BeStart. SusPhos is Friese Startup van het Jaar 2021 en plant nu al een fabriek! Acquaint timmert als een dolle aan de weg en Foamplant heeft al een Europese nominatie op zak! Ik word heel enthousiast van het succes van deze startende bedrijven. Behalve dat het goed voor de wereld is, vanwege het duurzame karakter, is het ook goed voor Friesland.”

Fries Ecosysteem

BeStart is ontstaan uit Friese Kansen 2016. De founding fathers zijn Omrin, Wetsus, Ecomunity Park en Paques. Joost: “Friese Kansen is een gevolg van een kwaliteit van Nederland. Dat is dat we hier, mondiaal gezien, allemaal op een kluitje zitten. Dus of we willen of niet: samenwerken moet. En dat doen we dan ook, enthousiast. De kracht van het Noorden is ook nog eens onze mentaliteit van aanpakken: niet lullen maar poetsen. En zo komt er hier veel waardevols van de – Friese – grond.”

Ontdek hier meer over Bestart.